oRang KUat

Saturday, October 1, 2011

Khasiat Telur


salam.....


Telur.....


Telur nie banyak khasiatnye. Telur kaya dengan protein, lemak, vitamin A, B Kompleks dan mengandungi zat besi serta kalsium.Yang nak jaga badan, boleh jugak mengamalkan makan telur separuh masak...tapi jangan berlebihan, nanti makin bertambah plak kolestrol dalam badan tu.. huhuhu. Khasiat telur boleh kita dapati daripada telur ayam (setengah masak) bukan direbus keras. Putih telur pom banyak khasiatnya, antaranya dapat melegakan kesan melecur atau kulit terbakar dan juga, dapat menghilangkan parut pada muka.


Bagi korang yang memang jaga sangat kulit muka tu, leh la cuba guna masker putih telur ni. YES MURAH DAN BERKESAN, dari korang beli yang masker mahal2 tu kan. "saya save bajet" Kalau yang ada whitehead dan blackhead memang puas hati kalau tengok hasilnya. Tak perlu bimbang kalau nak mencuba, langsung tak bagi kesan negatif kat kulit korang. Ia dapat menghaluskan kulit korang, of cos la kan, dia ada PROTEIN.




Ok, cara nak pakai putih telur tu, senang je, korang gunakan tisu, dan celup ke dalam putih telur, then tampal kat muka. SENANGKAN! Then, korang tunggu la dalam 30minit, or sampai tisu yang mengandungi telur kat muka korang tu jadi kering. Then hasilnya memang malbulosssss!!!! Kulit licin tanpa whitehead dan blackhead. Jangan risau, dia tak membuka liang pori korang, tapi makin mengecilkannya.

SELAMAT MENCUBA!!!!


wasalam.....


6 comments:

IMANSHAH said...

follow sini

Akmal Izzah Alias said...

timo kasih2...

zati embong said...

oo baru jat tahu,kalau x men sapu guna tangan je.hihi.

jat gile telur,dulu kat uni,diorg pnggil jat telur.sobsob.

Akmal Izzah Alias said...

heheh guna tisu la.. baru nmpk kesan dia.. heee

la..kelakarlaa jat telur..heee

♥e'in♥ said...

yunk! yg nie e'in mmg biase wat kt umah.. :)

Akmal Izzah Alias said...

ein!! same.... hee jd kan??